Een draaischijf bouwen in 00
Door Wien Sielias
Geinspireerd door Ton Trip met zijn zelfgebouwde locomotieven en wagons heb ik besloten om het ook maar eens te proberen.
Eerst maar eens 2 schamel wagens gekocht in de HO schaal van MK Modelbouwstudio’s, de beschrijving die er bijzit is heel duidelijk dus dit was goed te doen.
Daarna nog een veewagen gedaan van Falcon Brassworks in schaal OO, toen deze ook gelukt was vond ik het tijd om maar eens een draaischijf te bouwen.
Aangezien ik met schaal 00 (1: 76) rij was het een heel gezoek om er 1 te vinden waar ook mijn langste loc. Op paste, uiteindelijk heb ik er 1 gevonden bij de Metalsmith Ltd. in Engeland. Nu nog even betalen en na een paar dagen wachten kwam het pakketje binnen. Nieuwsgierig als ik was snel open gemaakt en de inhoud eens goed bekeken dat was eerst wel even schrikken met al die kleine onderdelen (foto 1).
Maar ja wie A zegt moet ook B zeggen.
En na een paar keer de beschrijving doorgelezen te hebben en alle onderdelen eens goed bekeken, ben ik er dan toch maar aan begonnen.
In het begin van de 20e eeuw werden alle verbindingen geklonken en aangezien alle onderdelen gewoon glad waren moest ikzelf de bolletjes voor de klinknagels erin slaan.
De messing strips waren voorzien van kleine holletjes, door met een stopnaald waarvan ik de punt mooi rondgemaakt had in het holletje te plaatsen (foto 2) en er dan met een hamer een lichte tik op te geven ontstaat er aan de andere kant een bolletje wat lijkt op een klinknagel.
In totaal zaten er in alle onderdelen ongeveer 2300 holletjes zodat ik een paar avonden klinknageltjes kon tikken.
Op de bodemplaat de railstaven (foto 3) met behulp van een malletje voor de juiste spoorbreedte gesoldeerd, hierna konden de zijpanelen (foto 4) geplaatst worden en die later aan beide zijden werden voorzien van een hekwerk en een trappetje.

foto2

Foto 3

Foto 4

foto 5

foto 6
De profielen die aan de onderkant zitten (foto 5) moesten ook allemaal zelf gemaakt worden, door ze eerst in een U vorm te buigen en daarna met de rug aan elkaar te solderen ontstaat er een H- profiel. Aan de uiteinden de geleide wielen gemonteerd dit was een lastig klusje want ze moesten wel in de goede radius staan. (foto 6)
Op de bodemplaat moest de rail in de juiste radius geplaatst worden vanuit het hart van de cirkel kon ik d.m.v. een malletje kleine spijkertjes in de bodemplaat slaan de kop moest 1mm boven de bodemplaat uitsteken. Op deze spijkertjes konden de 2 railstukken m.b.v. hetzelfde malletje gesoldeerd worden. (Foto 7).
Door het hart van de bodemplaat gaat het asje waar een grote schijf op gemonteerd wordt voor de aandrijving dit wordt gedaan door een DCC-motor en een aandrijfsnaar. (foto 8)

foto 7

foto 8

foto 9
Om de draaischijf te laten draaien heb ik er nog een analoge snelheidsregelaar op aan gesloten in de toekomst misschien overgaan naar digitaal.
Na de draaischijf in de kleuren van de Great Western Railway geschilderd te hebben was ik best trots op het resultaat. (foto 9 )