Een Märklinbaan onderscheidt zich van de andere banen dat het een drierailsysteem is (de bekende puntjes in het midden van de modelrail). Na onze verhuizing naar de nieuwe clubruimte besloten de Märklinisten opnieuw te beginnen. Eerder berichtten we dat na een ontwerpperiode we daadwerkelijk met de bouw aan de slag zijn gegaan.
Aanbrengen sporenplan op de modulebakken
Hoewel het plan uit 12 modulebakken bestaat, zijn we met vier bakken begonnen. Eerst een dunne laag geluiddempende materiaal aangebracht en daarna het sporenplan uitgezet op de vier bakken. Een van de clubleden kon het plan omzetten naar de gewenste schaal en op A3 afdrukken.Die brachten we aan op de bakken en konden zo het risico op fouten bij het overbrengen naar de gewenste schaal in ieder geval verkleinen. Met behulp van een raderwieltje uit het naaimandje van de echtgenote van een van de leden kon vervolgens het midden van de geprojecteerde rails worden uitgezet. Daarna kon redelijk eenvoudig de rails worden aangebracht: toch wel handig die Märklinpuntjes;-).
Bedrading
Op de bouwtekeningen zijn de secties aangegeven evenals de noodzakelijke aansluitingen voor stroom en aansturing. Vooral het aanbrengen van isolaties, nodig voor het scheiden van de secties, is belangrijk en vooral een secuur werkje. Speciale aandacht daarbij moet vooral gegeven worden aan de isolatie van de wissels. Na een periode van werken op het “maaiveld” zijn we onder de bakken gedoken voor het aanbrengen van de bedrading. We hebben gekozen voor een overzichtelijk, geordend bedradingsplan. Niet alleen door het plaatsen van gecodeerde stikkers, maar ook door strakke lijnen te hanteren bij het trekken van de bedrading.
Testfase
Voordat we de volgende bakken gaan maken eerst testen. De eenvoudigste manier is een loc over het sporenplan te laten rijden. Helaas bleek er sluiting op de baan en gaf de loc geen sjoege. Inmiddels is het probleem opgelost en kunnen we verder met het definitief vastzetten van de rails.