Bruggenbouw en Win Digipet op mijn baan
Door Douwe Huisman
Ik heb al regelmatig in een aantal artikelen “De hobby in tijden van Corona’ verteld wat ik aan mijn modelbaan thuis heb gedaan. Ik had bedacht een aantal bruggen te gaan maken en deze volgens de ‘Deventer methode’ te beplakken. Ik ben intussen met de vierde brug bezig te beplakken. Een cruciale brug om het treinverkeer op gang te krijgen. De brug is tweesporig. Voor andere bruggen geldt dit overigens ook. Als ik ze aan het beplakken ben ligt het (proef)spoorverkeer op die trajecten stil. De sporen op de vierde brug maken onderdeel uit van een grote cirkel waarvan de kijker in eerste instantie geen erg in zal hebben.
Ik ben intussen met de bruggen aan het experimenteren wat de kleurstelling betreft. Ik heb naar mijn voorbeelden uit de Duitse werkelijkheid gekeken en de kleur van de bruggen gepoogd te treffen.
Bij mijn derde brug ben ik begonnen deze te vervuilen. De brug steekt een stationsemplacement over. De daar onderdoor rijdende treinen hebben hem vervuild door de jaren heen. Stoomlocomotieven hebben dat in de loop der jaren veroorzaakt. Deze locomotieven doen dat nog steeds, de modelbaan wordt ingericht volgens tijdperk III. Op de nevenlijn rijden nog steeds stoomlocomotieven.
Op de modelbaan zijn overigens verschillende soorten locomotieven naast elkaar te zien (het voordeel van tijdperk III). Het vervuilen van de bruggen geeft aan bogen en sierranden van bruggen meer diepte. De bruggen die al op de baan staan zullen daar ook nog aan moeten geloven. De getoonde brug in zandsteen in nummer 34 van jaargang 2021 valt daar ook onder.
Intussen ben ik ook bezig geweest met WIN Digipet. Dit werkt goed. Wel moet er gezorgd worden dat sporen goed liggen, anders gebeuren er vreemde dingen. Een locomotief kan er dan op niet goed aangelegde stukken spoor (door contact/ informatieverlies, denk ik) zomaar snel vandoor gaan en houdt zich niet aan de opgegeven snelheid. Trajecten die op directe aansturing met de snelheidsregelaar van de ECoS goed worden bereden, kunnen wanneer er wordt overgeschakeld op besturing met WIN Digipet kuren vertonen. Dus zal uitgebreid proefrijden nodig zijn.
Ik kan trajecten die dalen of stijgen verbeteren door de steunen die onder de aangelegde trajecten zitten (open bouwwijze) in hoogte te verstellen. Ik heb dit al een paar keer moeten doen. De ritten van de locomotieven waren tot nu toe (door het ontbreken van de laatste brug) beperkt tot het heen en weer rijden van routes.
Alle geplande spoorsecties zijn nog niet te berijden met aansturing van WIN Digipet, omdat ik nog steeds bezig ben met de aanleg ervan. Geduld is een schone zaak. De enkele kijkers die geweest zijn vragen zich wel eens af waarom het zo lang moet duren, “je wilt toch treinen zien rijden!’. Ta het is een tafel waarop e een railovaal uitlegt en rijden maar. Mijn partner heeft wat dit betreft haar verwachtingen ook al bijgesteld gemerkt dat er heel wat komt kijken bij de modelspoorhobby.
Op de foto’s zie je het vervuilde spoorviaduct. Op de andere foto’s de nog te beplakken brug. Het binnenste van de brug kun je zien. De bogen zijn gemaakt van balsahout (best breekbaar de tape die erop zit dient ter versteviging of ter ondersteuning voor het aan elkaar plakken van stukken balsahout) , de muren zin van vliegtuigtriplex, de fundamenten van de bogen van multiplex, evenals het brugdek. Verder zie je de onderkant met de getekende stenen in de boog en de onderkant van de poten van de brug. Bij het plakken van de brugdelengebruik ik kleurloze Bisonkit. Ter ondersteuning van de lijm, niet ik de vliegtuigtriplex muren ook nog vast.